Mihai-Vlăduț Gicoveanu

Pictură master anul I /  Painting BA 1st year

Vernisaj: joi, 11 mai, 2023


 

I Live to Be Used

 

Păpușile au fost un simbol popular al afecțiunii timp de secole, servind ca o expresie tangibilă a iubirii, a grijii și a legăturii, deoarece pot contribui la încurajarea inclusivității, a diversității și a acceptării exprimării și identității de gen. Ele au fost o jucărie iubită și prețuită timp de secole, cu un impact cultural care se extinde mult mai departe de momentul jocului. Păpușile au jucat un rol semnificativ în modelarea modului în care vedem și înțelegem diferite culturi, genuri și inclusiv perioade istorice. 

De asemenea, ele pot fi folosite pentru a crea un sentiment de confort sau de familiaritate într-un mediu nou sau necunoscut. Odată cu trecerea timpului, păpușile au căpătat statutul de embleme ale pierderii și amintirii, întruchipând esența durerii și nevoia umană de a-i plânge pe cei pe care i-am iubit și pierdut. Aceste păpuși sunt adesea create ca o modalitate de a face față durerii pierderii, oferind o legătură materială cu cei care au murit. Astfel, actul de a te juca cu o păpușă oferă posibilitatea de a interacționa cu un sine familiar sau necunoscut, imun la factorii spațio-temporali.

Aceste simboluri ale iubirii și ale vindecării, în special în contextul traumelor și al abuzurilor, pot servi ca sursă de sprijin emoțional și de confort pentru persoanele care se confruntă cu durere sau traumă. Având în grijă o păpușă poate oferi un sentiment de securitate și stabilitate, oferind sprijin emoțional, o modalitate de distragere a atenției, o cale de exprimare a emoțiilor și un sentiment de afirmare, acestea pot ajuta la senzația de siguranță, control și capacitatea de a face față experiențelor traumatice.

Proiectul I LIVE TO BE USED înglobează elemente din sfera amintirilor din copilărie, acestea compunând atmosfera unui spațiu guvernat de reziliență, extreme și fragilitate. În multe privințe, păpușile reprezintă un microcosmos al întregii lumi, oferind o imagine a modurilor complexe și nuanțate în care ne înțelegem și ne exprimăm ca indivizi. 

Păpușile realizate în acest cadru sunt autoreferențiale sau fac referire la alte identități reale aflate într-o poziție vulnerabilă, unele dintre ele ocupând titlul stereotipic de bufon, îndrăgostit sau nebun.  Explorând intersecția dintre păpuși, queerness și identitate, prin propunerea acestui proiect ofer o perspectivă asupra uneia dintre cele mai presante probleme cu care ne confruntăm - identitatea.