Jánosi-Buslig Sanda

Pictură licență anul III /  Painting BA 3rd year

Vernisaj: joi, 4 mai, 2023


 

Visible in invisible

Proiectul “Ochre breeze” este o serie de lucrări formată din treisprezece lucrări și Proiectul “Ochre breeze” este o serie de lucrări formată din treisprezece picturi și patru schițe, care înfățișează realitatea dulce-amăruie al izolării și vălul prezentului.
Beduinii din deșertul Merzouga din Maroc sunt o comunitate diversă, multiculturală, care mi-a fost inspirație pentru proiectul expozițional.

Vocile și acțiunile indigenilor beduini, deși adesea neauzite și nevăzute, au jucat întotdeauna un rol important în dezvoltarea unui grup de oameni. Expoziția evidențiază importanța diversității culturale, a ruperii granițelor și o nouă perspectivă a unei civilizații în
care nu avem ocazia să intrăm în fiecare zi. Proiectul examinează modelele locale și caracterul, sensul și textura lor, materiale care pot fi găsite în picturi: nisip, covor, zidul de chirpici, lenjeria locală și toate materialele locale care dezvăluie diversitatea Marocului. “Ochre breeze”promovează dialogul despre diferențele culturale, farmecul și atmosfera unui popor izolat.

Lucrarea expusă transmite spiritualitatea, valorile, texturile și momentele de zi cu zi ale acestui popor. Seria de picturi reflectă asupra situației actuale a beduinilor din Merzouga și oferă uneori o realitate puternică, cu o întorsătură imaginativă.
Opera de artă a fost precedată de fotografii și o muncă personală de teren, care ilustrează timpul petrecut printre aborigenii beduini dintr-o perspectivă occidentală. Temele și poveștile încep să se dezvolte pe măsură ce vedem ocru și albastru multicolor pe pânză. Deși expresiile personajelor sunt calme și imaginile sunt statice, există un sentiment de energie și mișcare în lumea capricioasă, îndepărtată și curajoasă pe care o creează expoziția. Ea suspendă realitatea domeniului în care trăim și pare să ne prezinte o altă lume.

Seria de picturi începe să spună o poveste plină de culoare. Fie că este vorba de un olar nevinovat la serviciu, de o briză care suflă într-un cort, de un moment cald și liniștit din Sahara sau de o spălătorie, imaginile devin suveniruri ale Saharei și Marocului.
Lucrările prezintă o mulțime de detalii de zoom și decupări de prim-plan, această ușă este lăsată în mod deliberat deschisă publicului și astfel toată lumea poate încadra lucrarea. Unele imagini se bazează pe ironie, în timp ce altele sunt o interpretare a unei emoții sau dispoziții, o stare înfundată după o furtună de nisip. Combinația de culori și cromatica sugerează încetineala, căldura și misticismul evenimentelor, pe măsură ce culorile ocru și albastru se împletesc.